Första etappen avklarad

Allt är upp och ner, vi måste vända om för att hitta vägen till framtiden..
Idag har vi avverkat den första dagsetappen i vårsolen! Det har varit en underbar dag, med ca 2 mils vandring längs med Trondheimsfjorden och imorgon väntar oss 2 mil rakt upp i bergen, den brantaste sträckan på hela vandringen till Köpenhamn… men nog ska vi klara det!  Det känns riktigt skönt med träningsvärken i benen och inatt kommer vi att sova gott. Jag gick och funderade kring varför vi männiksor tycks ha så bråttom i livet. Vad är det vi jagar efter.. oss själva, ungefär som katten som springer efter sin svans..  Jag flög upp från Köpenhamn till Trondheim imorse och det tog 1,5 timmar och nu ska vi vandra tillbaka till Köpenhamn och det kommer att ta 4 månader!! Men varför brådska.. det kommer att bli 4 fantastiska månader, med massor av nya intryck, möten, konserter, samtal, seminarier, naturupplevelser och… trötta ben. Men det är en trötthet som ger mersmak! Inte minst då jag spenderar så mycket tid framför datorn till vardags annars. Ibland kan man ju undra om internet och teknikens utveckling blivit vår tids Gud? Informationen som sprids på nätet framstår ibland som en allsmäktig sanning. Visst behöver vi nya perspektiv och visst behöver vi förankring i historien, men hur hittar vi balansen? Många har undrat varför vi gör denna vandringen och här kommer lite historiska återblickar som är en del av min drivkraft, kanske är det inte är flygplanet som tog oss hit på 1,5 timmar som är det revolutionära inslaget i vår tid utan kanske är det just den långa vandringen “Hem” som är  för förändringens vindar med sig och förändringar sägs ju ta sin tid…

Att gå med eller mot strömmen?
För närmare 1000 år sedan Kristnades vi nordbor och kanske var det samma motstånd för nya perspektiv då som idag. Varför kan vi inte tro och tycka som vi alltid gjort kanske någon sade. Andra sökte nya svar och möttes av motstånd, men sökte vidare ändå och de präglade både sin samtid och sin framtid mer än vad de troligen insåg…
Under medeltiden var ca 1/3 av Europas befolkning ute på pilgrimsvandring. Pilgrimsvandrarna mötte nya kulturer, fick nya kontakter och vidgade sina vyer. Under 1000-talet var det en kraftig befolkningstillväxt och det andliga klimatet gynnade även spridandet av tekniska uppfinningar. Statsmakterna ogillade Pilgrimsvandringen för de kunde inte ”kontrollera” dem, men folk vandrade ändå… Kung Olof av Norge blev helgonförklarad efter sin död 1030 och var den förste och mest populäre av de nordiska helgonen. Den mäktiga Nidarosdomen byggdes i hans namn och under medeltiden var Trondheim den tredje största vallfartsorten i Europa efter Rom och Santiago. Kanske var vårt viktigaste steg idag när vi stod vända mot Nidarosdomen i Trondheim och i motsats till våra förfäder som gått till Trondheim istället vände oss om för att gå mot framtiden och den nya världen vi vill skapa…

Främling, vad döljer du för mig?
Pilgrimer och heliga platser finns inom alla religioner, men dagens pilgrimer har olika motiv. En del söker Gud, andra söker efter en mening med sitt liv, någon behöver en paus från sin stressade vardag men troligen delar alla en längtan efter ”riktiga” möten. Att bo på ett liggunderlag i ett enkelt härbärge eller i tält lockar mer än en lyxsvit på ett hotell. Vi vill komma nära livet! Ordet pilgrim betyder ”Främling” och visst är det en gåva när det främmande plötsligt känns tryggt, när vi inte har något att dölja och vågar se och uppskatta varandra för dem vi är, trots våra olikheter. Pilgrimens väg till trygghet handlar om att omfamna otryggheten och finna storheten i enkelheten som att låta barnets händer omfamnas av förälderns…

The Path 2012 – Nordisk Sång vandring!
Dra upp bopålarna, lämna datorn hemma och följ med en kortare eller längre träcka på sångvandringen från Trondheim till Köpenhamn i sökandet efter nya svar utifrån gamla frågeställningar i jakt på vår tids Gud? Har vi tappat bort “henne” på vägen, söker vi på fel platser, hur kan vi relatera till gudsfenomenet idag när vi har en hel värld att integreras med?
Vår vandringsstav bärs fram av olika människor, med olika trosåskådningar, med olika mål och syften. Vi möts i Gång, Samtal och Sång och vandrar under tre årstider, i tre länder utifrån tre teman: ”Miljö”, ”Integration” och ”eXistens”. Dessa tre teman bildar ordkombinationen MIX som är namnet på den avslutande konserten i Malmö/Köpenhamn den 8-9 sept.
Kanske förändrar vi vår värld först när vi stannar upp, stänger av bruset och tar oss tid att lyssna eller kanske är det då vi förändrar vår egen syn på världen? Kanske är det liksom på medeltiden först då förändringar sker?
Detta kan vi göra oavsett vad statmakterna säger, valet är ditt…

There’s no path to love, love is the path… / Peter Elmberg



Leave a Reply


- 4 = 5

|

Nyhetsbrev

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på Prenumerera!