FAQ

Vad är ”The Path”?
The Path är en ”sång-vandring” från Trondheim till Köpenhamn. I gång, samtal och sång formulerar vi framtiden!

När är “The Path”?
Vandringen sker 22 april – 9 september 2012.

Vilka kan vara med?
Alla kan vara med. Vandringen sker som en budkavle där de flesta sträckorna tas av individuella gångare. Men under vandringen arrangeras även offentliga sträckor där vem som helst kan anmäla sig och vara med och vandra. Längs vandringen kommer även en mängd andra offentliga event att hållas.

Vad är syftet?
Alla vandrar vi av olika anledningar men under resans gång upptäcker vi att vi alla är på samma väg! The path är en väg snarare än ett mål, ett forum stort nog för de stora framtidsfrågorna och tillräckligt litet för de mest intima samtalen. Vi upplever enhet i mångfald, rikedom i enkelheten och förnyelse i traditionens fotspår. En pilgrimsvandring för den moderna människan. Du kan läsa mer om syftet i Anders första blogg.

Vilka står bakom?
The Path arrangeras av den ideella förening ”The Path”. Föreningen är politiskt och religiöst obunden och vi har stöd och samarbete med bl. a. Svenska Kyrkan, Svenska Naturskyddsföreningen och en mängd andra kultur-, natur- och bildnings-organisationer. Se våra samarbetspartners här.

Vad är vandringens bakgrund?
1994 arrangerades ”Sång i Dalgång” för första gången på initiativ av körledaren Anders Nyberg. Under  24 dagars vandring genom Dalarna i 25 mil gavs 15 konserter  bl.a. under Musik vid Siljan och Falu Folkmusikfestival. Därefter har liknande sång-vandringar gjorts på Gotland, Småland, Öland  och Blekinge, de sista 4 åren i samarbete med Peter Elmberg och Mundekulla kursgård. The Path är en fortsättning av, och bygger på erfarenheter från dessa initiativ.

Måste man kunna sjunga för att få vara med?
Vissa etapper, de blå Sång & Gång-veckorna, är speciellt avsedda för  sångvana och sångglada, (se vandringsrutt) men sången kommer att vara ett naturligt inslag i alla vandringar och events. Om du inte är intresserad av att sjunga men ändå vill vara med på The Path uppmuntrar vi dej att anmäla dig till en röd vecka (Gång-vecka.) Om du anmäler dig till en “Sång & Gång vecka” men inte vill sjunga kan du till exempel måla, läsa böcker eller gå på dagsvandringar då de övriga i gruppen sjunger.

Hur anmäler man sig?
Man kan anmäla sig här på hemsidan via online formulär Läs mer

Måste man bära tung packning vid vandringen?
Du kommer att bära din packning själv. Vi har en följebil där vi kan ta delar av din packning vid behov.

Vad kostar det?
Vandringsveckorna kostar 3200:- inkl kost och enkel logi, kör och seminariedagar tillkommer. Ungdomar under 25 år erhåller 50% rabatt.

Vad står MIX för?
Miljö, Integration och Existens är de tre teman som bär upp seminarierna och vandringen. De står för vår relation till jorden, människan och de existentiella frågorna och är kopplade till “Sång & Gång”-veckorna.

Vad betyder svart, röd och blå etapp?
Vi har färgkodat etapperna på kartan: Svart är vandringar som inte är offentliga utan som görs av enskilda vandrare i The Paths nätverk. Röda är våra “Gång-veckor” som är offentliga och där vi erbjuder enkel förtäring och logi. Blå är de tre “Sång & Gång-veckorna” på MIX-temat. Där erbjuds förutom enkel kost och logi även kursinslag, konserter, seminarier m.m. och vänder sig i första hand till körsångare.

Hur många vandringsveckor är offentliga?
Vi går i första hand ut med 5 bokningsbara veckor, två röda och tre blå. Svarta veckor kan komma att uppgraderas till röda senare beroende på intresse och engagemang.

Kan man vara med även på de “icke-offentliga” vandringsveckorna?
I dagsläget är det inget vi vill rekommendera även om vi inte tänker försöka åsidosätta Allemansrätten. Men The Path kan inte ta något som helst ansvar för andra vandrare på de svarta rutterna. Vi kommer att meddela senare i de fall vandringsledare på de svarta, “icke-offentliga” etapperna välkomnar erfarna medvandrare som tar eget ansvar för mat och logi.

Kan jag följa med om jag har rörelsehinder eller börjar känna mig gammal?
På våra tidigare veckor har vi haft med flera personer över 80 år, de flesta kan och orkar mer än de tror. Den veckan som innehåller minst vandring och bekvämast boende är Sång och Gång i Mundekulla, där vi utgår från Mundekulla och gör tre dagsvandringar. Här kan du även välja att bo i enkelrum och vi erbjuder dig även möjlighet om du har rörelsehinder.

Vad ska vi sjunga på Sång & Gång – veckorna?
Repertoaren speglar de olika veckornas teman. På första Sång- och Gång-veckan sjunger vi mycket natur-inspirerad svensk och nordisk folkmusik. Under andra Sång & Gång veckan med integrationstema sjunger vi sånger från andra delar av världen inte minst från Afrika. Under existens-veckan sjunger vi spirituell musik från olika andliga traditioner och tider. Mycket av musiken kommer från Peters och Anders egen produktion.

Kan man öva på sångerna i förväg?
Ja! Helgen 31/3 – 1/4 har vi en kurs på Stiftsgården i Rättvik “Preparing the Path” där vi under Anders Nybergs ledning får sjunga igenom mycket av repertoaren. Man kan komma bara på lördagen då vi intensiv-övar eller stanna över till söndagen då vi sjunger litet mer, samtalar om the Path och gör en liten vandring. Alla som är med på lördagen är välkomna att delta och sjunga i vandringens första konsert i Mora på Pingstdagen 27/5  kl 18.00! Ring och boka dig nu direkt till Stiftsgården i Rättvik på tel: 0248-79 78 17!

Om man inte kan komma till kursen “Preparing the Path” i Rättvik hur kan man då förbereda sig?
Eftersom vi kommer att ha litet tid till musikaliska förberedelser under Sång & Gång-veckorna (oftast bara ett par dar) så rekommenderar vi att du tittar på noterna innan. En notpärm med tillhörande MIX-noter, “Songs for the Path”, kommer att produceras av Peace of Music Publishing innan Sång & Gång-veckorna börjar. Den bör du ha inhandlat och ha med dig till Sång & Gång-veckan. Vi kommer att meddela dig var och hur du kan beställa den och till vilket pris när du anmält dig. Eller så kan du hitta information här på hemsidan. Vi hoppas även att vi kan lägga in alla sångerna på scorx.se som är ett instuderingsverktyg på nätet där du kan lyssna på de olika stämmorna och skapa din egen MIX.

Måste man kunna läsa noter för att vara med?
En viss körvana och notläsningsförmåga är önskvärd men inte obligatorisk på Sång & Gång-veckorna. Gång-veckorna bygger däremot på vandring och Mundekullaveckan välkomnar även en bredare målgrupp

Hur förberedar man sig?
För dig som deltar på vandringsetapperna är det bra att vandra en del innan samt även se till att du har bra vandringsskor. För dig som deltar på körhelgerna uppmuntrar vi dig att öva på sångerna genom att köpa in sånghäftet “Songs for The Path” innan den aktuella sånghelgen som du anmält dig till.

Kan jag som bor längs vägen engagera mig på något sätt?
Vi ser vandringen som en kedja där lokala initiativ är berlocker som man kan hänga på. Om du har en idé på ett event som passar in i projektet kan du beskriva det och skicka till oss på  info@thepath.nu  Speciellt om du vill  arrangera en konsert med lokala artister eller körer längs vägen är du välkommen. Repertoar kan du hämta från vår pärm: “Songs for the Path”. Peter och Anders ställer upp med sin närvaro, sina erfarenheter, historier och sin musik mot ett mindre arvode.

Vad kommer mer att hända på hemsidan?
Hemsidan kommer att utvecklas fram till vi börjar vandringen och sen kommer den att användas som ett sätt att dokumentera och följa vandringen. Vi kommer att använda Google Maps nya funktion My tracks som tillåter oss att visa i realtid var vi befinner oss på vandringen. På sajten har vi även möjlighet att publicera bilder från vandringen, sända konserter, chatta, sälja biljetter m.m. Kartan kommer att vara The Path’s kommunikationscentral och lanseras närmare vandrings-start.

Var får jag tag i mer information?
Denna hemsida utvecklas och fler events läggs till efter hand. Du är välkommen tillbaka för att se det senaste! Om du har frågor kring the Path går det bra att maila info@thepath.nu


|

Nyhetsbrev

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på Prenumerera!