Bakgrund

Bakgrunden till “The Path”
The Path har sitt ursprung i de ”sångvandringar” som inleddes med ”Sång i Dalgång” i Dalarna 1993 på initiativ av Anders Nyberg.  Under den vandringen deltog ca 50 personer i 24 dagar och 25 mil med konserter under bland annat Musik vid Siljan och Falu Folkmusikfestival. De senaste  fyra somrarna har ”Sång & Gång” haft sin utgångspunkt från Peter Elmbergs kursgård Mundekulla och förutom i Småland har vi även vandrat och sjungit i Blekinge och på Öland.
Konceptet har varit lika enkelt som slagkraftigt; vi sjunger oss först samman med en liten repertoar och sen går vi på turné! Längs vägen ger vi konserter i bystugor, kyrkor och ute i naturen. Vi bor enkelt i logement, tält eller vandrarhem längs vägen och äter gott i medhavd kåsa.
Det är ur dessa vandringar som idén om the Path har fötts.  Vill du läsa mer om vår sång-vandrings historia kan du läsa här! (På engelska.)

Nidaros historia
The Path hämtar naturligtvis även inspiration från den långa historien av pilgrimsvandringar till Nidaros (Trondheim).
Olav Haraldsson var en viking som lät döpa sig efter ett slag i Normandie. Han var också del av en raid mot London där London bridge raserades. (Men sången är kvar: “London Bridge is falling down…”) Han blev senare kung av Norge och införde kristendom till sitt land. Kung Olof blev helgonförklarad efter sin död 1030 och var den förste och mest populäre av de nordiska helgonen. Den mäktiga Nidaros-domen byggdes i hans namn och under medeltiden var Trondheim den tredje största vallfartsorten i Europa efter Rom och Santiago. Tusentals kristna från Europa vandrade genom Sverige upp till Trondheim.

 


|

Nyhetsbrev

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på Prenumerera!