MIX!

Mix s. -enpl. -er el. -ar  blandning

Mixa v. -de  blanda; forma en substans eller massa.


MIX - The Paths blomma


MIX är “The Paths” tema. MIX handlar om att sätta samman och forma en substans eller massa. MIX är det vi sysslar med. I det minsta steget på stigen, såväl som i vår största vision; vårt yttersta mål är att sträva efter en mänsklighet som söker och finner sin enhet. 


När jag berättat om “The Path” har jag ofta pratat om att vi inte har någon gemensam banderoll att samlas under när vi vandrar, varken bokstavligt eller bildligt. Och jag har fått en del höjda ögonbryn som respons. Men paradoxen är att det är avsaknaden av banderoller som förenar oss. Vår enhet är given, det är det vi kommer med, det är vad vi är, det är vad vi ska bli. Det är banderollerna, etiketterna som splittrar oss. De som säger svart eller vit, kristen eller muslim, gay eller straight, jude eller grek, hög eller låg, man eller kvinna, protestant eller katolik, rik eller fattig, helgon eller syndare, vänster eller höger, rätt eller fel, väst eller öst. Vi sätter alla etiketterna på “de andra”. Och samtidigt förpassar vi oss själva till små fack där vi förlorar vår frihet och storhet. 

“The Path” handlar om att ifrågasätta allt det där. Det handlar om att vandra sida vid sida med sin broder och syster och se och uppleva det gemensamma ursprunget, vägen och målet medan alla etiketterna skingras för vinden. Det handlar om att sjunga med en röst, mixa in med resten och samtidigt inte förlora sig själv i den stora kören, utan snarare hitta alla rösters skönhet och styrka i sin egen. Det är en vandring mot en upplevelse av ett icke-dömande på det personliga planet och på det samhälleliga planet ett steg mot ett mer integrerat och mindre fördomsfullt samhälle.   

Var och en av de tre bokstäverna i MIX står också för något väsentligt. De tre stegen på vår vandring; M för Miljö, I för Integration och X för eXistens. Vår relation till jorden, människorna och det existentiella. Kropp, själ och ande. Skaparen, Integreraren och Livgiverskan. Den här treenigheten undandrar sig förklaringar, men på stigen kan den erfaras som en helhet, som att bitar faller på plats. Det är därför jag välkomnar er att komma med i gången och sången, eftersom det är något som aldrig kan förklaras tillfredsställande på en blogg. Jag kommer säkert att försöka, för jag kommer att komma tillbaka till detta tema många gånger under vandringen i takt med att resans syfte öppnar sig och målet närmar sig. Men den innerst kärnan kan aldrig fångas i ord, den måste erfaras, vandras och sjungas på vägen!  

Men MIX är inte bara ett spännande ord, det är en spännande siffra också, som talar samma språk. Med latinska siffror står M för mille, 1000, och IX står för 9, så MIX läst som en latinskt siffra är 1009.
1009 är ett primtal, det är ett heltal som inte kan delas med någonting annat än ett och sig självt. Och dess siffersumma, (1+0+0+9=10, 1+0=1) är också Ett. Det är ett nummer som står för Enhet.

“The Path” handlar om att lära sig att räkna till ett. 

Det är det vår vandring och våra samtal handlar om. Och det är det som ger oss anledning att brista ut i sång! 

Anders

 

 

 

 

En miljon ögonblick

Ett snabbt överslag säger att jag har gått ungefär en miljon steg i sommar… (upptäckte att det fanns en funktion på “My tracks-appen” som visar “Aggregated stats, total distance: 1049.49 km”)
Det är ju inte så speciellt i sig själv. Men det anmärkningsvärda är ju att det har sjungit om så gott som varje steg. Det har funnits en svikt, och en kraft, en glädje och ett lågmält jubel i nästan varje steg. Ja, förstås, det var den där midsommaraftonen också, när jag beslöt att lägga in ett sent kvällspass i vandringen, efter en lång morgonvandring och en totempålsresning i Riddarhyttan på eftermiddagen. Det ska erkännas, att då kände jag att det tog tid att vandra. Varför är jag inte framme snart? Och genast kändes benhinnorna stumma och vägen lång. Men så här i efterhand är man ju tacksam för de stegen också. Hur skulle jag annars kunna förstå vilken fantastisk glädje och nåd jag har fått vandra alla de övriga stegen i?

Nu är bara problemet att bloggen känns för trång. Hur ska man få in allt i den lilla rutan? Den räcker inte till! Jag googlar: “How to write a book…” och får upp som förslag: “How to write a book now”.
Det låter bra, klickar där. Att skriva en bok är väl ungefär som mycket annat här i livet tänker jag; som att vandra, att älska, ja att leva. Man kan inte göra det någon annan tid än nu. Man kan bara vara i det här enda steget, det här enda ordet om det ska bli bra. Fast många steg, trädda som pärlor på en lång silvertråd skapar en skön helhet. Ord – som en miljon små steg – bildar tillsammans en underbar story.  Jag får ta ett steg i taget, ett ord i taget. Och med en ständig bön att det fortgående ska finnas svikt och glädje i varje nu.

Men jag måste ju ändå skriva klart om hela resan i den här bloggen. Vi har haft vår målgång för över en vecka sen och förhoppningsvis är det någon av er trogna läsare som undrar hur det gått. Det har gått gott! Det har gått gottare än gott. Det har varit helt fantastiskt! De sista veckorna är svåra att beskriva – ett växande crescendo, där nya karaktärer vandrat in i handlingen, och intrigen förtätats och peripetin slutligen nåtts med en överraskande vändning och ett lyckligt slut. Allt det där får inte plats i en blogg. Så min tystnad den sista tiden beror alltså inte på brist på stoff – utan först på en omöjlighet att vara någon annanstans än helt i steget – det har inte funnits tid, rum eller närvaro till något annat. Efter målgång efterträtt av en stum insikt att allt detta får inte plats i en blogg…

Men låt mig ge er några glimtar, några små ögonblicksbilder, pärlor men utan silvertråd.

Jag lämnade er vid Mundekulla Musik Festival… Det var som sagt fantastiskt – en mötesplats, en källa, där öppna själar möts kring det som öppnar våra hjärtan mer än någonting annat: musiken. Jag vill passa på att ge min bror och medvandrare Peter en eloge och stor blomma för hans sätt att duka upp till festen: det är rent och enkelt, nära och kärleksfullt, en kärleksmåltid med de ljuvaste smaker och subtilaste nyanser. Storheten ligger i det lilla formatet, djupet i den generösa vidden.

Vid en lunch satte jag mig vid ett bord i trädgården där det fanns en ledig stol kvar. De övriga tre var upptagna av människor som inte kände varann innan, men som slagit sig ner vid bordet av öppenhet inför det nya. Jag slog mig ner på den tomma stolen och vi började prata. Där satt Gösta, präst och pilgrim, numera kanske mer pilgrim än präst, med ett bultande hjärta, stor nyfikenhet och beredvillighet att gå in i paradoxerna och dela med sig av det han funnit till andra. Mitt emot honom satt Andreas, äventyrare med en fallenhet för existentiella “one-liners”, gillar att vara utanför sin egen komfort-zon och gjort till sitt levebröd att ta ut människor utanför sina. Och så Rebecka, grafisk designer till professionen men till hjärtat en”spacekeeper-sage-singer-storyteller” som brinner för att skapa ett Fridens Hus i Malmö.

Vi började samtala och de första introduktionerna efterträddes snabbt av en insikt att här fanns det en konstellation med ett bråddjup av gemensam längtan och lust. Innan vi bröt upp från en lunchpaus som kändes väldigt kort beslöt vi oss för att ses igen och fortsätta samtalet. Det hela landade i att alla vi fyra plus vår värd Peter beslöt oss för att vandra tillsammans sista veckan från Österlen till Köpenhamn! I en tid när det brukar vara svårt för 5 människor att få till stånd ett 5 minuters möte inom 5 veckor, så gav vi alla på kort varsel en vecka av våra liv – en vecka i sång och gång och flöde som ingen nånsin kommer att ångra. Men mer – betydligt mer – än att vi gav varandra en vecka gav vi varandra en närvaro i varje nu. Då händer det saker. Då öppnas porten till en ny tid, frihetens tid, ty nuet ger oss frihet från tiden.

Men innan det var dags för sista vandringsveckan och avslutningen i Malmö/Köpenhamn, som jag får återkomma till i nästa blogginlägg, vandrade staven ner genom Småland och landade i Österlen, Skåne och återsåg havet igen.

Så har staven vandrat från Västerhavet till Östersjön,
från S:t Olofs katedral i Trondheim till S:t Olofs kyrka på Österlen.
Några av vandrarna med Göran Danred t.h. som vår fantastiska guide går genom en naturlig humleport på Österlen.
|

Nyhetsbrev

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress nedan och klicka på Prenumerera!